Lørdag d. 8. okt. 2022 kl. 13.00-17.40: Møde/Event/Foredrag

Aud. F184, Bygning 1533, Ny Munkegade 118, Aarhus Universitet

  

De grønne foreninger holder fælles temadag med foredrag om, hvordan man ud fra forskellige forudsætninger og synspunkter forestiller sig Danmark skal se ud i fremtiden, og hvordan vi sikrer plads til naturen.

Program og tilmelding uden buffet (gratis) findes via dette link >

DOF Østjylland

Der er fortsat primo oktober en del billetter tilbage!
   

2022-10-02-st

 

Publiceret d. 6. dec. 2021


ØBF's bestyrelse beklager det virvar, der opstod omkring afholdelsen/aflysningen af julemødet.

Trods aflysningen mundede torsdag aften ud i et lille julearrangement: Et par bestyrelsesmedlemmer og en håndfuld velkendte medlemmer, som ikke havde set aflysningen på gejrfuglen.dk, dukkede op, hvorefter Jørgen Terp Laursen og Jens Maarbjerg viste nogle fine billeder, og der var kaffe & kage - dog måtte vi undvære gløgg ..

Den generelle usikkerhed omkring afholdelsen af foreningsmøder grundet den fortsatte Corona-pandemi gør det fortsat vanskeligt at organisere sådanne møder. Men vi må se fremad!

ØBFs bestyrelse ønsker hermed alle Glædelig Jul & Godt Nytår i håb om, at vi atter kan mødes i det nye år.

julelys3

 

OBS OBS: Bestyrelsen har besluttet at aflyse det traditionelle julearrangement!
     

Vi beklager den sene udmelding, som skyldes den hurtigt omsiggribende Corona-epidemi.

Lokalet i BioX vil dog være åbent omkring det hidtil forventede åbningstidspunkt kl. 19.30 og en repræsentant for bestyrelsen til stede for det tilfælde, at nogle måske dukker op - og der vil være kaffe og kage til eventuelle fremmødte.

Fotokonkurrencen blandt de fremsendte billeder ser vi os nødsaget til at lade bestyrelsen afgøre internt. Og vinderbillederne vil som sædvanligt blive vist her på gejrfuglen.dk ;-)

2021 julelys oebf

 

Torsdag d. 18. nov. 2021 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)


Foredrag og workshop med Søren Tolsgaard.

Krybdyr er fåtallige på vore tempererede breddegrader og fylder ikke meget i naturforvaltningen. At de danske arter generelt er fredede medvirker muligvis endda til, at man med god samvittighed undlader at foretage sig yderligere.

Interessen for krybdyr synes dog i fremgang, også for terrariehold af mere eller mindre eksotiske arter, hvoraf kun ganske få arter kan tænkes at overleve eller yngle her i landet, såfremt de forvildes ud i naturen.

2015 06 26 svanedam stolsgaard
To amerikanske terrapiner (Trachemys scripta) blandt gråænder i Svanedam, hvor flere eks. har overlevet i årtier. Foto: S. Tolsgaard.     

Vore hjemmehørende krybdyr synes alle i tilbagegang, og idet ynglepotentialet er meget begrænset, er det ikke nemt at vende udviklingen. I de senere år har der dog - som noget nyt - været fokus på markfirben, idet man har etableret potentielle ynglebiotoper (øglepletter).

Jeg har involveret mig i at pleje importerede/certificerede markfirben m.m. og vil på denne kombinerede foredrags- og workshop-aften udveksle erfaringer med alle interesserede, som er velkomne, også til evt. selv at meddele et oplæg.

2021 08 08 hojbjerg stolsgaard2
Tre juvenile markfirben (Lacerta agilis), 8. aug. 2021, knap et par uger efter klækning. Foto: S. Tolsgaard.


Referencer

Bøgeskov, T., 2016: Naturstyrelsen giver ynglehjælp til danske øgler - naturstyrelsen.dk 

Provençal. P., 2019: Urbaniserede snoge - gejrfuglen.dk

Tolsgaard, S., 2015: Sejlivede sumpskildpadder i Svanedam - gejrfuglen.dk 

 

Torsdag d. 22. okt. 2020 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)


Foredrag ved Sebastian McQueen. I juli 2018 besøgte foredragsholderen og Mads Fridolin Vejlby Kedrovaya Pad Nature Reserve i det fjernøstlige Rusland, amurleopardens sidste levested. 

2018 07 25 kedrovaya petrsonin
Sebastian ved bredden af Kedrovaya River; 25. juli 2018. Foto: Petr Sonin.


"Vi tog derover for at blive klogere på amurleoparden og den russiske natur. Omkring årtusindskiftet var der mindre end 30 amurleoparder tilbage i naturen, men det er lykkes NGO’en Land of the Leopard at forbedre forholdene, så der i dag findes 84 amurleoparder, altså næsten en tredobling i bestanden, og det er vi pt. i gang med at lave en TV-dokumentar om."

kedrovayapad landof theleopard
Amurleopard (Panthera pardus orientalis); mon den har spottet et bytte? Primorsky Krai, 2. juni 2017. Foto: Land of the Leopard.


2018 07 kedrovayapad madsvejlby
Uberørt skov; Kedrovaya Pad Nature Reserve, 20. juli 2018. Foto: Mads Fridolin Vejlby.

Sebastian tog videre langs kysten til Sikhote-Alin Nature Reserve, der også byder på mange spændende arter, bl.a. amur-tiger, asiatisk sortbjørn og munkegrib, alias The Flying Piano.

2018 08 05 sikhotealin sebastianmcqueen
Udsigt over Sikhote-Alin Nature Reserve; 5. aug. 2018. Foto: Sebastian McQueen.


Referencer

Bjørn-Hansen, S., 2018: Kun 84 tilbage: Verdens mest truede leopard i langsom fremgang - www.dr.dk



 
More Articles...