Torsdag d. 18. nov. 2021 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum
(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
Foredrag og workshop med Søren Tolsgaard.
Krybdyr er fåtallige på vore tempererede breddegrader og fylder ikke meget i naturforvaltningen. At de danske arter generelt er fredede medvirker muligvis endda til, at man med god samvittighed undlader at foretage sig yderligere.
Interessen for krybdyr synes dog i fremgang, også for terrariehold af mere eller mindre eksotiske arter, hvoraf kun ganske få arter kan tænkes at overleve eller yngle her i landet, såfremt de forvildes ud i naturen.
To amerikanske terrapiner (Trachemys scripta) blandt gråænder i Svanedam, hvor flere eks. har overlevet i årtier. Foto: S. Tolsgaard.
Vore hjemmehørende krybdyr synes alle i tilbagegang, og idet ynglepotentialet er meget begrænset, er det ikke nemt at vende udviklingen. I de senere år har der dog - som noget nyt - været fokus på markfirben, idet man har etableret potentielle ynglebiotoper (øglepletter).
Jeg har involveret mig i at pleje importerede/certificerede markfirben m.m. og vil på denne kombinerede foredrags- og workshop-aften udveksle erfaringer med alle interesserede, som er velkomne, også til evt. selv at meddele et oplæg.
Tre juvenile markfirben (Lacerta agilis), 8. aug. 2021, knap et par uger efter klækning. Foto: S. Tolsgaard.
Referencer
Bøgeskov, T., 2016: Naturstyrelsen giver ynglehjælp til danske øgler - naturstyrelsen.dk
Provençal. P., 2019: Urbaniserede snoge - gejrfuglen.dk
Tolsgaard, S., 2015: Sejlivede sumpskildpadder i Svanedam - gejrfuglen.dk