Torsdag d. 19. jan. 2012, kl. 19.30 på Sølyst
  

I perioden 1921-24 sejlede Achton Friis og Johannes Larsen med skibet Rylen rundt til de danske småøer. Sejladsen resulterede i det pragtfulde bogværk: ”De Danskes Øer”.

Noget af turen er netop blevet gentaget i samme båd, men denne gang med journalist Jørgen Flindt Pedersen og direktør for Johannes Larsen Museet, Erland Porsmose, som besætning. Indtryk fra sidstnævnte tur er formidlet via en række TV-udsendelser med særlig vægt på øernes sociale liv og udviklingspotentialer. Såvel disse populære TV-udsendelser som en række nye bøger med omtale af de danske småøer viser, at der fortsat er stor interesse for denne specielle del af Danmark.

romsoe soerenhoejager
Naturmæssigt er mange af de danske småøer helt specielle og meget forskellige. På Romsø ud for Hindsholm er det dådyrene, der sætter dagsordenen.
  

Spørgsmålet om, hvor mange øer, der så er i Danmark, kan ikke besvares entydigt. Det afhænger bl.a. af vind og vejr. Ikke engang antallet af beboede øer er der tjek på i Danmarks Statistik! Men antallet er stort, alene over 400 er navngivne, så der er nok at tage sig til for en naturinteresseret ø-entusiast.

Søren Højager vil give et indtryk af naturforholdene på omkring 40 danske småøer, med speciel fokus på øernes individuelle karakteristika. Foredraget ledsages af en række billeder fra de omtalte øer.