Lørdag d. 20. maj 2023 kl. 10.00

Turleder: Jan Kjærgaard

Mødested: P-pladsen ved Høgdal
(fra Salten Skov følges Stenhulevej og Høgdalvej frem til Høgdal)    

hoegdal hannebuch
Overdrev på Høgdal. Foto: Hanne Buch.

Høgdal er en gammel skovlovringgård, der i dag fungerer som besøgssted. Til gården ligger både overdrev, gammel bønderskov, enge og vandhuller. Et af Midtjyllands bedste overdrev med bl.a. flere orkidearter, mælkeurt, knold-ranunkel og markfrytle strækker sig over et ret stort bakket terræn mod øst.

Herfra kan vi vandre ned gennem et meget variabelt skovstykke med gamle stævnede bøge, vekslende med senere plantet gran, og herfra ud til et artsrigt skovbryn til det største af vandhullerne. Det blev anlagt for ca. 6 år siden, og det vil være interessant at se, hvad der siden har indfundet sig her. Turen rundt bliver således meget omskiftelig, og vi vil få brug for gode folk både udi insekter, edderkopper, vanddyr, større dyr, planter og måske også laver.

En gåtur på højest 4 km, men i særdeles variabelt landskab. Medbring madpakke at nyde undervejs. Hvis det regner, kan vi spise i stalden sammen med gederne.

Hvis nogen vil satse på fælleskørsel fra Aarhus, er der afgang fra P-pladsen foran Viby Kirke kl. 9.00.  

 

Søndag d. 2. okt. 2016 kl. 10. Turleder: Jan Kjærgaard

Mødested: Rastepladsen ved landevejen ca. 1 km N. f. Velling (mod Them) i det store sving


Velling skov har både partier med ung drevet skov, med nåletræer og gammel bøgeskov. Herved får den et meget artsrig svampeflor som vi skal ud og se på. Selvom det ikke er det primære mål vil der nok også blive mulighed for at samle spisesvampe, så medbring gerne en kurv til turen.

2016 jtlaursen
Rød fluesvamp. Foto: J. T. Laursen


Kontakt: Jan Kjærgaard
Naturvejleder, Søhøjlandet
Tlf.: 72 54 39 43
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Lørdag d. 1. okt. kl. 13 til 17. Turleder: Torben Gang Rasmussen

Mødested: Ørnereden


Naturvejleder Torben Gang Rasmussen byder på svampejagt i Marselisborgskovene syd for Aarhus. Vi starter ud ved Ørnereden, hvor vi i den omkringliggende skov bruger et par timer på at finde svampe. Herefter vender vi tilbage til udgangspunktet, hvor kok Kristoffer Gang Jensen giver smagsprøver på den svampesuppe, han i mellemtiden har lavet.

2016 tgangr

Bibliotekar Mads Egtved Andersen stiller samtidig svampebøger, svampekogebøger og andre relevante fagbøger om bl.a. Marselisborgskovene til rådighed, både til udlån og brug på stedet. Arrangementet er et led i Mobiblioteket, hvor Aarhus Kommunes Biblioteker kommer ud i lokalområdet i forskellige sammenhænge.

Det vil i løbet af eftermiddagen være muligt at få sine selvplukkede svampe kontrolleret af Torben Gang Rasmussen, som har stor erfaring med dette.

Arrangementet er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. Hvis vejret på selve dagen bliver helt elendigt, så check følgende link ved evt. aflysning (men det satser vi ikke på): På svampejagt i Marselisborgskovene

 

Torsdag d. 5. maj 2016, kl. 10.00. Mødested: Svinsbjergvej 1, Katrinedal, Bryrup


Turleder: Jan Kjærgaard

Langkær er et gammelt højmoseområde i Velling Skov, som er delvis drænet, men nu under genopretning. Området er godt, både botanisk og zoologisk, så der er noget at opleve for alle. Her findes bl.a. hedelærke samt nogle år rødrygget tornskade, desuden stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus), sumpgræshoppe, rundbladet soldug, tranebær, benbræk, langbladet vandaks, og i den tilstødende lille dam finder man butsnudet og spidssnudet frø, stor og lille vandsalamander, vandedderkop, stavtæge og flodkrebs.

Gummistøvler anbefales, da turen foregår i meget fugtigt terræn. 

(Evt. samkørsel fra Aarhus i privatbiler kan aftales med Jørgen Terp Laursen senest 1. maj - og sig gerne til, hvis du har ledige bilpladser).

2014 06 26 langkaer hbjerregd
Udsigt over Langkær; 24. juni 2014. Foto: Henriette Bjerregaard. 

 

ØBF gør opmærksom på et feltorienteret kursus, som arrangeres d. 2.-8. aug. 2015 af Silkeborg Højskole:
     

Botanikkursus med naturoplevelser, plantebestemmelse og fællesskab


Underviserne er: Peter Wind, Jan Kjærgaard, Michael Rasmussen og Birgit Kristiansen. Pris: 4.250 -  


Læs mere om kurset via dette link: silkeborghojskole.dk

silkeborg hoejskole  

 
More Articles...